header banner
Default

Ne İşe Yarar? Shift Tuşu Nedir?


Shift tuşu; bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazların içerisinde yer alan bir komut tuşudur. Farklı kombinasyonlar ile birlikte kullanıldığı takdirde çeşitli fonksiyonları gerçekleştirebilir. Shift tuşu değiştirici (modifier) sınıfında yer alan bir tuştur. Görevi ise normal harfleri büyük harfe dönüştürmektir. Bununla birlikte parantez, soru işareti ve ünlem işareti yapabilmek için kullanılır. Standart bir klavyede sağda ve solda olmak üzere iki tane Shift tuşu vardır.

Klavyede büyük harfle bir şeyler yazmak istediğinizde Shift tuşunu kullanırsınız. Shift tuşunun geçmişi mekanik daktiloların kullanıldığı döneme kadar uzanır. Windows işletim sisteminde ise çok daha farklı işlevlere erişim sağlayabilmek için gereklidir.

Shift tuşu hangisi?

VIDEO: KLAVYE KISAYOL TUŞLARI - 3 (CTRL + SHIFT + T)
Bilişim Teknolojileri

Klavyelerin büyük bir kısmında iki farklı Shift tuşu vardır. Tuşlar klavyenin sağında ve solunda yer alırlar. Soldaki Shift tuşu, sol Ctrl tuşu ile Caps Lock tuşlarının arasındadır. Sağdaki Shift tuşu ise sağ Ctrl tuşu ile Enter tuşu arasında bulunur. Genel olarak sağdaki Shift tuşu daha geniştir.

Klavyede yer alan Shift tuşlarının üzerinde Shift kelimesi yer alır. Bazılarında ise yukarı doğru yönelmiş bir ok işareti vardır. Bunun sebebi Unicode karakterleriyle ilgilidir. U + 21E7 kodu kullanıldığında yukarı doğru beyaz ok elde etmek mümkündür.

Shift tuşu neden 2 tane var?

VIDEO: Klavye Tuşları ve Görevleri #klavye #qklavye
Bilge Çocuk

Klavyede Shift tuşunun 2 tane olmasının sebebi insanların on parmak yazabilme alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Sol elle yazılan harfler için sağ Shift tuşu, sağ elle yazılan harfler için ise sol Shift tuşu kullanılır. Bu genel bir kural gibidir ama insanların kullanım biçimleri farklılık gösterebilir.

Shift tuşu ne işe yarar?

VIDEO: Shift tuşuna nasıl basılır
YavuzSelim

Shift tuşu kendisiyle neredeyse aynı işlevselliğe sahip olan Ctrl ve Alt tuşları gibi kullanılır. Bilgisayar klavyesindeki çeşitli girdileri değiştirir. Shift tuşunu tek başına kullandığınız zaman bir karakter oluşturmaz veya herhangi bir işlevi yerine getirmez.

Shift tuşuna basılı tutarak klavyede herhangi bir harfe bastığınızda küçük harf yerine büyük harfle yazmış olursunuz. Büyük harfle yazabilmek için Shift tuşuna önceden basmanız şarttır. Bununla birlikte Shift tuşunu alternatif karakterleri yazabilmek için kullanabilirsiniz.

Örneğin, Shift + 1 kombinasyonuyla ! işaretini yazarsınız. Bu tip özel karakterlere ulaşabilmek için Shift tuşu oldukça kullanışlıdır. Bununla birlikte, Windows işletim sisteminde çok daha farklı fonksiyonları yerine getirebilmek için Shift tuşundan yararlanabilirsiniz.

Ctrl + Shift ne işe yarar?

VIDEO: İ20 SHIFT LOCK RELEASE TUŞU NE İŞE YARA NASIL KULLANILIR
elektrodevre

Ctrl + Shift ikilisini bir arada kullandığınızda herhangi bir sonuç elde edemezsiniz. Sadece sisteminizde birden fazla klavye düzeni varsa düzenler arasında geçiş yapmanızı sağlar. Ctrl + Shift kullandıktan sonra farklı bir tuşa daha basarak bir çıktı elde edersiniz.

  • Ctrl + Shift + Esc: Görev Yöneticisi uygulamasını çalıştırır.
  • Ctrl + Shift + Insert: Kopyalanmış metni yapıştırır.
  • Ctrl + Shift + Yön Tuşu: Bir metin blokunu hızlıca seçmenizi sağlar.
  • Ctrl + Shift + Tab: Bir önceki sekmeye geri dönmenizi sağlar.
  • Ctrl + Shift + E: Seçili klasörün üzerindeki tüm klasörleri gösterir.
  • Ctrl + Shift + N: Yeni bir klasör oluşturur.

Genellikle Q tipi klavyelerde bulunan Shift tuşu, kendisine basılı tutulduğunda oluşturulan kombinasyonlar sayesinde değişik fonksiyonları gerçekleştirerek, klavye üzerinde yer alan ikinci sembolleri meydana getirmek için kullanılmaktadır. Shift tuşunu kullanmadan klavye üzerindeki tuşlara basıldığı takdirde ilgili tuşların ana görevleri olarak tanımlanan semboller ekranda belirir; fakat Shift tuşuna basılı tutulduğu takdirde, aynı tuşa da basılırsa, o tuşun ikinci olarak sahip oldu sembol hangisi ise ekranda o belirir. Klavye üzerinde yer alan ikinci, yani ekstrem sembolleri meydana getirmek için basılı tutulması gereken Shift tuşu sayesinde, küçük harfler büyük şekilde; büyük harfler ise küçük şekilde yazılabilirler.

İşletim sistemleri ve yazılımlar içerisinde kolay bir şekilde fonksiyon üretilmesine yardımcı olan Shift tuşu, özellikle Windows işletim sistemi kullanan cihazlar içerisinde birbirinden farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse Shift tuşu ve ok tuşları birlikte kullanıldığı takdirde, herhangi bir metnin ilgili kısmını seçmek mümkündür. Başka bir örnek ise Shift tuşuna basılırken aynı zamanda kontrol (ctrl) ve V harfine de basıldığı takdirde formatsız bir şekilde yapıştırma işleminin yapılması olarak verilebilir. Bu kısayollar sayesinde çok daha hızlı çalışarak fare ile işaretleme yapmadan ya da fare ile bir fonksiyon gerçekleştirilmesine ihtiyaç kalmadan işlemler tamamlanabilir. Çok daha verimli çalışmasına olanak tanıyan Shift tuşu, bilgisayarda çok fazla vakit geçiren insanların oldukça sık kullandığı bir tuş haline gelmiştir.

Q tipi klavyelerde genellikle iki farklı Shift tuşu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi klavyenin sol tarafında yer alırken; ikincisi sağ tarafında yer alır. Bu iki tuşun birbirlerinden işlevsel olarak hiçbir farkı yoktur. Aynı işleve sahip olmalarına rağmen, bir klavyede iki tane Shift tuşunun bulunmasının sebebi ise, hem sağ el hem de sol el ile kolay bir şekilde ulaşılabilir hale getirilmeye çalışılmasıdır. Her iki elin de ulaşabilmesi ise kısayol fonksiyonları için çok daha pratiklik ve hız kazandırır. Parmakların ve ellerin yorulmadan klavye üzerinde rahat hareket edebilmesi ve yapılmak istenen işlemin çok daha kolay ve hızlı bir şekilde halledilmesi için düşünülen bu çift Shift tuşu konumlandırması, bilgisayarlar üzerinden işlem gerçekleştiren insanlar için oldukça yardımcı olmaktadır.

Shift + yön tuşu ne işe yarar?

VIDEO: Yapışkan Tuşlar Nedir? Nasıl Açılır veya Kapatılır?
TechWorm

Shift + yön tuşu basit bir işleve sahiptir. Bu kombinasyonu metin yazarken kullanmalısınız. Mouse imlecini metnin soluna koyduktan sonra Shift + sağ yön tuşu yaparsanız sağa doğru tüm metni seçersiniz. İmleci metnin sağına koyup Shift + sol yaparsanız sola doğru seçim yaparsınız.

Shift + Delete ne işe yarar?

VIDEO: Laptop Alırken Dikkat Et! Laptop Satın Alma Rehberi 2023
Mehmet Üzüm

Shift + Delete en sık kullanılan kombinasyonlardan biridir. Shift + Delete nasıl kullanılır? Herhangi bir dosyaya tıkladıktan sonra Shift + Delete yaptığınızda ilgili dosyayı sistemden tamamen silersiniz. Sildiğiniz dosya veya klasör Geri Dönüşüm Kutusu içerisinde yer almaz.

Peki, Shift + Delete tamamen siler mi? Pratik açıdan evet. Seçtiğiniz dosyayı Geri Dönüşüm Kutusu ile uğraşmanıza gerek kalmadan siler. Normal şartlarda dosyayı geri getiremezsiniz. Ancak silinen dosyanın çeşitli veri kurtarma araçlarıyla geri getirilebilmesi mümkün olabilir.

Shift tuşu görevleri nelerdir?

VIDEO: LAPTOP KLAVYE IŞIĞI NASIL AÇILIR?
ERTUGRUL ARSLAN

Shift tuşu, yukarıya doğru ok şeklinde bir sembole sahip olan bir tuştur. Tek başına kullanıldığı takdirde hiçbir işlevi yoktur ve ekranda ya da bilgisayarda herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. İşlevsel hale gelebilmesi için bir başka tuş ile birlikte kullanılması gerekmektedir; ve birlikte kullanıldığı tuşa göre ortaya koyacağı işlem ve fonksiyon farklı olacaktır. Kendisinden başka tek bir tuş ile birlikte kullanılabileceği gibi; birden fazla tuş ile birlikte de kullanılabilir ve farklı sonuçlar ortaya koyabilir.

Shift tuşu, bilgisayarda bir değiştirici anahtar rolü üstlenmektedir. Özel tuşlar olan Shift tuşları, başka bir tuş ile birlikte kullanıldığında özel bir işlem gerçekleştirir ve bilgisayara yapılmak istenen fonksiyonu anlatmaya yarar. 

Kelime anlamı olarak İngilizce’de değişiklik anlamına gelen Shift, eski daktilolarda büyük ya da küçük harfle yazı yazılmak istendiği takdirde basılı tutulması gereken tuştan esinlenerek tasarlanmıştır. Kendisiyle birlikte kullanıldığı tuşların asıl işlevini değiştirdiği için ise, adına Shift denilmiştir. 

Shift tuşlarının klavyedeki konumu neresidir?

VIDEO: RAM'inizin Bu Özelliğini MUTLAKA Kontrol Edin!! 👈👈 (PROGRAMSIZ)
Alternatifi Ne?

Shift tuşları klavyenin sağında ve solunda olacak şekilde konumlanmışlardır. Klavyenin alt tarafından başlanıldığı takdirde, ikinci sırada yer alırlar. Sol tarafta bulunan Shift tuşu, Caps Lock tuşunun hemen altında bulunur ve klavyenin en sol sırasında konumlanır. Sağ tarafta bulunan ise Enter tuşunun hemen altında yer alır. Klavyenin türüne bağlı olarak konumlarda değişiklikler gözlemlenebilir; fakat genel anlamıyla Q Tipi klavyelerde bu şekilde konumlanırlar.

Kompakt bir klavyeye sahip olan kullanıcılar ya da dizüstü bilgisayara sahip olan kullanıcılar, sağ tarafta konumlanan Shift tuşunun ok tuşlarının hemen üzerinde olduğunu göreceklerdir. Tam bir klavye var ise genellikle sağ kontrol tuşunun hemen üstünde bulunur. Fakat klavyelerin türünden bağımsız olarak sol tarafta konumlanan Shift tuşunun yeri hiçbir zaman değişmeyecektir.

Bu tuşu temsil etmek için kullanılan simge ise dünyadaki bütün klavyelerde aynıdır ve yukarı doğru bir ok simgesi ile tuş sembolize edilmiştir. Shift tuşunun hangi tuş olduğunu bilmeyen kullanıcılar klavyeler üzerinde yukarı doğru bir ok tuşunu arayarak Shift tuşuna erişebilirler.

Shift tuş kombinasyonları

VIDEO: Fn fonksiyon tuşu kapatma açma
Emin Varol

Shift tuşu ile birlikte farklı tuşlara da basıldığı takdirde oluşturulabilecek kombinasyonlar sayesinde çeşitli fonksiyonları gerçekleştirilebilir. Bu kısayollar sayesinde belirli eylemler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilirler. Çoğu kullanıcı bu kombinasyonların sadece bazılarını biliyordur; bazı kullanıcılar ise Shift tuşunu çok az kullanıyorlar. Bu tuşa hakim olan kullanıcıların çok daha hızlı bir şekilde bilgisayar kullandığını ve işlemleri çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Bazı Shift tuşu ile birlikte kullanılabilecek kombinasyonlara örnek vermek gerekirse şunlar sıralanabilirler:

  • [Win] + [Shift] + [↑]  Pencere genişliği üzerinden herhangi bir değişikliğe gidilmeden, o an üzerinde çalışılan pencerenin yüksekliğini ekranın tam yüksekliğine kadar çeker.
  • [Win] + [Shift] + [↓]  Pencere genişliği üzerinden herhangi bir değişikliğe gidilmeden, ekranı tam olarak kaplayan pencerenin yüksekliğine düşürür. Üzerinde çalışılan pencere ekranı tam olarak kaplamıyor ise, yani zaten ekran boyutundan daha küçük bir halde açık ise, ilgili pencereyi komple aşağıya görev çubuğunu taşıyacak şekilde ekrandan yok eder.
  • [Win] + [Shift] + [→]  Halihazırda açık olan bir pencerenin konumunu soldan sağa doğru hareket ettirir fakat bunu yaparken ekran kenar boşluğuna göre pencere konumunu değiştirmez.
  • [Win] + [Shift] + [←]  Halihazırda açık olan bir pencerenin konumunu sağdan sola doğru hareket ettirir fakat bunu yaparken ekran kenar boşluğuna göre pencere konumunu değiştirmez.
  • [Win] + [Shift] + [S]  Ekran görüntüsü almanın kısayolu olarak kullanılabilir.
  • [Ctrl] + [Üst Karakter] + [Esc]  Görev yöneticisinin Windows’ta açılması işlemini gerçekleştirmek için kullanılan bir kısayoldur.
  • Shift+Tıklatma+Kapat Düğmesi  Klasörler kısmında geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri aynı anda kapatmak için kullanılan bir kısayoldur.
  • Shift+Delete  Kalıcı olarak silinmek istenen ögeleri geri dönüştürülemeyecek şekilde  silmek için kullanılan bir kısayoldur.
  • Shift+F10  Seçili olan ögenin kısayol menüsünün açılabilmesi için kullanılan bir kısa yoldur. Bu öge üzerine sağ tıklandığı takdirde açılacak olan menünün açılması işlemini gerçekleştiren bir kısayoldur.
  • Shift+Sekme  iletişim kutusunda bulunan önceki denetime gidebilmek için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu+Shift+M  Tümü simge durumuna küçült ögelerin, simge durumundaki küçültmeyi geri almak için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + Shift + Sayı Tuşları  Görev çubuğunda yer alan uygulamaları yeni bir penceresinin açılması için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + CTRL + Shift + Sayı Tuşları  Görev çubuğunda yer alan uygulamaların yönetici olarak çalıştırılabilmesi için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + Shift + TAB  Son kullanılan uygulamalar arasında ters istikamette gezilebilmesine olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + Shift + Yukarı Ok Tuşu  Masaüstü penceresinin ekranın en üst kısmına kadar ve en alt kısmına kadar uzatılabilmesine olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + Shift + Sol Ok Tuşu  En önde çalışan uygulamanın sol taraftaki monitöre yaklaşması için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + Shift + Sağ Ok Tuşu  En önde çalışan uygulamanın sağ taraftaki monitöre yaklaşması için kullanılan bir kısayoldur.
  • Windows Tuşu + CTRL + Shift + B  Bilgisayarın boş ya da siyah ekrandan uyandırılması için kullanılan bir kısayoldur.
  • Beş kez Shift tuşuna basma  Yapışkan tuşların açılması ve kapatılması için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Sağ Shift tuşuna 8 saniye boyunca basılı tutma  Filtre tuşlarının açılması ve kapatılması için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Sol ALT + Sol Shift + Print Screen Yüksek karşıtlığın açılması ya da kapatılması için kullanılan bir kısayoldur.
  • Sol ALT + Sol Shift + Num Lock Fare tuşlarını açılması ya da kapatılması için kullanılan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + E  Tüm klasörlerin, seçili klasör üzerinde görüntülenmesine olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + N  Yeni bir klasör oluşturulmasına olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • Shift + Bir görev çubuğu düğmesi  Bir uygulamanın açılmasına ya da uygulamanın bir benzerinin açılmasına olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + Bir görev çubuğu düğmesi  Bir uygulamanın yönetici olarak açılmasını sağlayan kısayoldur.
  • Shift + Bir görev çubuğu düğmesine sağ tık  Bir uygulama içerisinde pencere menüsünün gösterilmesine olanak sağlayan bir kısayoldur.
  • Shift + Gruplaşmış bir görev çubuğu düğmesine sağ tık  Grup için pencere menülerinin gösterilmesine olanak sağlayan bir kısayoldur.
  • Command + Shift + V  Hafızaya kaydedilmiş içeriğin formatsız olarak, sadece içerik şeklinde yapıştırılmasında olanak sağlayan bir kısayoldur.
  • Command + Shift + Z  Dökümanda yapılmış olan bir değişiklik var ise, ve bu değişiklik geri alınmak isteniyor ise, kullanıcılar bunu bir kısayol kullanarak gerçekleştirebilirler. Bu geri almayı geri almak için ise bu kısayol kullanılabilir.
  • Command + Shift + T  En son açılan tab üzerindeki linkin yeniden açılabilmesi için kullanılan bir kısayoldur.
  • Command + Shift + W Halihazırda açık olan internet tarayıcısı üzerindeki bütün açık sayfalarını tek seferde kapatılması için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + N  Finder uygulamasının çalışıyor olduğu durumlar için yeni bir klasör oluşturmak için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + D  Finder uygulamasına çalışıyor olduğu durumlarda masaüstü klasörün açılması için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + O  Finder uygulamasını çalışıyor olduğu durumlarda Documents  klasörün ulaşılabilmesi için  kullanılan Bir kısayoldur.
  • Command + Shift + G  Finder uygulamasını çalışıyor olduğu durumlarda “Go to Folder” ekranın açılmasını ve istenilen klasörün aranmasını kolaylaştırmak için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + H  Finder uygulamasının çalışıyor olduğu durumlarda kullanıcıların kendi Home klasörünü açabilmeleri için kullandıkları bir kısayoldur.
  • Command + Shift + F  Kullanıcıların sahip olduğu bütün dosyalara ulaşabilmeleri için kullanılan bir kısayoldur.
  • Command + Shift + Soru İşareti(?)  Ekranda halihazırda açık halde bulunan uygulama hakkında yardım menüsünün açılabilmesi için kullanılan bir kısayoldur.
  • Option + Shift + Volume Up/Down  Ses seviyelerinin kontrol edilebilmesine olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • Command + Shift + Delete  Çöp kutusunun boşaltılmasına olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • Option + Shift + Command + Delete  Kullanıcının onayına bağlı olmaksızın çöp kutusunun tamamen boşaltılması için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + 3  Ekran üzerinde bulunan her şeyin ekran görüntüsünü alınabilmesi için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Command + Shift + 4  Ekran üzerinde bulunan her şeyin ekran görüntüsünü alınması yerine, sadece kısmi bir ekran parçasının ekran görüntüsünün alınmasına olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + ESC  Görev yöneticisinin açılmasına olanak tanıyan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift  Cihazların sahip olduğu birden fazla klavye düzeni var ise bu klavye düzenleri arasında geçiş yapılmasına olanak sağlayan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + TAB  Sekmeler arasında geriye gidilerek hareket edilmesine olanak sağlayan bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + Ok Tuşları  Bir metinde bulunan bloğun seçilebilmesi için kullanıcılara hızlı işlem yeteneği kazandıran bir kısayoldur.
  • CTRL + Shift + Esc  Windows görev yöneticisinin açılabilmesi için kullanılabilecek pratik bir kısayoldur.
  • Shift + F12  Belgelerin kaydedilmesi için kullanılabilecek bir kısayoldur.
  • Shift + Tab  Tab tuşunun tek başına yapabildiği işlemlerin tam tersini yapabilmek için kullanılabilecek bir kısayoldur.

Shift + F10  Seçilen herhangi bir klasör, belge ya da bölge var ise, sağ tuş menüsünün açılabilmesine olarak tanıyan bir kısayoldur.

Sources


Article information

Author: Melinda Barnett

Last Updated: 1703662803

Views: 857

Rating: 4.5 / 5 (87 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melinda Barnett

Birthday: 2015-05-22

Address: 8375 Anthony Row Suite 147, Lake Susanborough, ID 22528

Phone: +3674642554609161

Job: Computer Programmer

Hobby: Motorcycling, Traveling, Woodworking, Coin Collecting, Playing Piano, Fencing, Playing Chess

Introduction: My name is Melinda Barnett, I am a steadfast, unwavering, resolute, proficient, apt, rare, unyielding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.